Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ

                                                                  
                              Θέρμο 4 Δεκεμβρίου 2014

Π  Ρ  Ο  Τ  Α  Σ  Η
«Ολοκληρωμένη Μελέτη Ανάπτυξης του Αγροδιατροφικού Τομέα στον Δήμο Θέρμου

Η παρούσα πρόταση αφορά την εκπόνηση ολοκληρωμένης συστηματικής μελέτης Ανάπτυξης του Αγροδιατροφικού Τομέα στο Δήμου Θέρμου.

Στόχος της μελέτης είναι η αξιοποίηση παραγωγικών συντελεστών (στα πλαίσια του αγροδιατροφικού τομέα) του Δήμου Θέρμου (Έδαφος, ανθρώπινο δυναμικό) προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστη προστιθέμενη αξία που θα μπορέσει να προκύψει από προϊόντα και υπηρεσίες.

Οφείλουν να εξεταστούν:
Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής. Ανάλυση των ευρύτερων κλιματικών της περιοχής. Εντοπισμός κύριων κλιματικών διαφορών μεταξύ συγκεκριμένων περιοχών. Εντοπισμός μικροκλιματικών περιοχών.

Μεγέθη της περιοχής συνολικά και κατά τόπους. Αποτύπωση της καλλιεργήσιμης έκτασης, του μεγέθους των βοσκοτόπων του κτηνοτροφικού δυναμικού της περιοχής.
Τα υφιστάμενα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Παραγόμενες ποσότητες τιμές που απολαμβάνει ο παραγωγός. Υφιστάμενες μεταποιητικές μονάδες της περιοχής. Παραγόμενες ποσότητες τιμές που απολαμβάνει ο μεταποιητής. Υφιστάμενες αγορές στις οποίες διοχετεύονται τα προϊόντα.

Καταγραφή υφιστάμενων υποδομών (αρδευτικών δικτύων, δίκτυο αγροτικών δρόμων).
Νέα εν δυνάμει προϊόντα, με βάση εδαφοκλιματικές συνθήκες, φέρουσα ικανότητα καλλιεργήσιμης γης, βοσκοτόπων, ζωοτεχνικό δυναμικό, εν δυνάμει ιδιωτικές επενδύσεις (γεωργία- κτηνοτροφία, μεταποίηση). Δυνατότητες συνολικής παραγωγής και ελάχιστη παραγωγή ανά παραγωγό.

Εξέταση νέων επενδύσεων για υποδομές που θα απαιτηθούν στην περιοχή (μικρής κλίμακας).

Εξέταση της δυνατότητας συνδυασμού προϊόντων ειδικών προδιαγραφών, ώστε να προκύψει ‘δέσμη’ προϊόντων που θα μπορούσαν να χαρακτηρίζουν την περιοχή.

Εξέταση της δυνατότητας για δημιουργία προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ.
Προσδιορισμός των αγορών ‘στόχων’ για τα προς επιλογή προϊόντα, με βάση την ευελιξία, την πληρότητα, την εποχικότητα, την δυνατότητα συνεπούς προσφοράς με σταθερή ποιότητα.
Διερεύνηση τοπικής και ευρύτερης αγοράς για αποδοχή υφιστάμενων και μελλοντικών προϊόντων (Προδιαγραφές για ενέργεια).

Ανάλυση νέας ζήτησης για συγκεκριμένα προϊόντα ειδικών προδιαγραφών (που παράγονται στην περιοχή ενδιαφέροντος), και αναγνώριση νέας ενδεχόμενης προστιθέμενης αξίας που θα μπορούσε να νέας αποδοθεί (Προδιαγραφές για ενέργεια).
Προσδιορισμός όλων των ενδιαφερομένων μερών για το κάθε προϊόν (παραγωγοί, τοπική αγορά, εστιατόρια, ξενοδοχεία, τουριστική αγορά, εμπόριο, κλπ).

Εξέταση δυνατότητας δημιουργίας δικτύου επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα στα πλαίσια του Δήμου Θέρμου.

Διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους, ώστε να διασφαλιστεί η άρση των δισταγμών και επιφυλάξεων και η διαχείριση των αντιρρήσεων (προδιαγραφές για ενέργεια).
Καταγραφεί υπόλοιπου παραγωγικού δυναμικού του Δήμου. Συνέργια προϊόντων –υπηρεσιών του αγροδιατροφικού τομέα με υπόλοιπες παραγωγικές διαδικασίες – υπηρεσίες.

Προτάσεις αξιοποιήσεις υπολοίπων δυνατοτήτων του Δήμου Θέρμου με βάση την υπάρχουσα από την εγχώρια και διεθνή εμπειρία.

Προσδιορισμός προγραμμάτων επιδοτήσεις κεφαλαίου για επενδύσεις: 1) Στον ιδιωτικό τομέα (γεωργία- κτηνοτροφία – μεταποίηση, ενέργειες προβολής) 2) Στο δημόσιο τομέα – μικρά δημόσια έργα. Στα πλαίσια της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου