Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέμα: Ανάπλαση & Αναβάθμιση του Κέντρου της πόλης του Θέρμου

Θέρμο 17 Νοεμβρίου 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: Ανάπλαση & Αναβάθμιση του Κέντρου της πόλης του Θέρμου

Στις 8 Οκτωβρίου 2014 με ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ μας προς τον Δήμαρχο Θέρμου, για το θέμα της ανάπλασης και αναβάθμισης του Κέντρου της πόλης του Θέρμου, σημειώναμε μεταξύ των άλλων και τα εξής:


«κ. Δήμαρχε,
1. Όπως δεσμευτήκατε στο Δημοτικό Συμβούλιο, καλέστε σε σύσκεψη τα άτομα από όλες τις Δημοτικές Παρατάξεις, που γνωρίζουν το θέμα και μπορούν να επεξεργαστούν προτάσεις με λύσεις. Έτσι θα προκύψει ένα θετικό αποτέλεσμα, τόσο για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται γύρω από την πλατεία, όσο και για την αισθητική και τη λειτουργικότητα του χώρου. Σήμερα γνωρίζεται ότι όλοι είναι αντίθετοι μ΄ αυτό που πάει να ολοκληρωθεί. 
2. Προβείτε ΑΜΕΣΑ στην ΕΝΣΤΑΣΗ σας κατά της συγκεκριμένης απόφασης. 
3. Στις ενέργειές σας αυτές, θα έχετε την αμέριστη συμπαράστασή μας, έτσι ώστε η 
διαμόρφωση των χώρων της πλατείας, να είναι δικό μας έργο και όχι άλλων Υπηρεσιών 
μακριά από μας».

Από τότε η συνέχεια των γεγονότων για το ίδιο θέμα έχει ως εξής:
Στις 20 Οκτωβρίου 2014, με πρωτοβουλία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαραγιάννη Κων/νου συγκαλείται Επιτροπή διαπαραταξιακή, προκειμένου να μελετήσει το θέμα και να καταθέσει προτάσεις. Στη συνάντηση αυτή όλα τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν, ότι υπάρχει άμεση ανάγκη προσαρμογής των σχεδίων της πλατείας, τόσο για αισθητικούς όσο και για λειτουργικούς λόγους.

Στην Επιτροπή αυτή η τοποθέτηση του κ. Κωστακόπουλου Νίκου ήταν ξεκάθαρη - όσον αφορά τη διαβεβαίωση που έδωσε η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, σε αντιπροσωπεία του Δήμου Θέρμου υπό τον Δήμαρχο κ. Κωνσταντάρα Σπύρο το Σεπτέμβρη του 2014 - ότι δηλαδή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το «κοκκίνισμα» του Δήμου Θέρμου, σε πιθανή προσαρμογή του εν λόγω έργου. 

Κοκκίνισμα σημαίνει μη χρηματοδότηση έργων από το ΕΣΠΑ. Στα δύο επόμενα συμβούλια όμως ο κος Κωστακόπουλος, τη θέση αυτή της διαχειριστικής αρχής σε ότι αφορά το κοκκίνισμα, δεν την επανέλαβε, αντίθετα την αποσιώπησε.
Επιπλέον στην εν λόγω Επιτροπή, μεταφέρθηκε η πρόταση του Εργολάβου μέσω του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαραγιάννη Κω/νου, ότι προτίθεται να μειώσει τον αριθμό των κολωνών της πλατείας του αρχικού σχεδίου κατά 6. 

Η δική μας πρόταση σ΄ αυτή την Επιτροπή ήταν: 
1. Λαϊκή Συνέλευση όλων των Δημοτών, για ενημέρωση και ψήφισμα, για το τι περαιτέρω πρέπει να γίνει.
2. Προσαρμογή του σχεδίου της πλατείας, χωρίς τα στέγαστρα στο βορειοδυτικό τμήμα της πλατείας και μελέτη για τη σωστή διαχείριση των όμβριων υδάτων. 
Υπό το βάρος των εξελίξεων αυτών και των διαφαινομένων προβλημάτων που θα δρομολογούσε η συνέχιση του έργου ΩΣ ΕΧΕΙ, στις 5 Νοεμβρίου 2014 ώρα 18.30 πραγματοποιήθηκε Λαϊκή Συνέλευση στο Δημαρχείο Θέρμου, στην οποία συμμετείχαν:

 οι υπεύθυνοι του αρχιτεκτονικού Γραφείου που συνέταξαν την μελέτη του έργου,
 ο εργολάβος που εκτελεί το έργο,
 ο μηχανικός που έκανε την μελέτη απορροής των όμβριων υδάτων,
 ο μηχανικός του Δήμου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και πλήθος κόσμου.

Στην εν λόγω Συνέλευση, έγιναν αναφορές και τοποθετήσεις από τους παραπάνω, για όλα τα στάδια του έργου. Αναφέρθηκε από τον Μελετητή, ότι το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο με Δήμαρχο τον κ. Πορφύρη Θεόδωρο, ψήφισε το εν λόγω έργο στο σύνολό του, εκτός πέντε Δημοτικών Συμβούλων. Επίσης επεσήμανε ότι δεν εφαρμόζεται η μελέτη από τον Εργολάβο και στα σκίαστρα της πλατείας. 

Ο μηχανικός που πραγματοποίησε την μελέτη απορροής των όμβριων υδάτων, παραδέχτηκε ότι η μελέτη του έχει προβλήματα και δέχτηκε να τη διορθώσει με νέα μελέτη, ατελώς. Κατά την διάρκεια της Συνέλευσης και υπό την πίεση των ομιλητών και των γεγονότων που προαναφέρθηκαν, το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωστακόπουλος Νίκος, είπε ξεκάθαρα επιτέλους ότι η Ενδιάμεση Διαχειριστή Αρχή, συμφωνεί για προσαρμογές στο έργο στη φάση που βρίσκεται, χωρίς ο Δήμος να «κοκκινίσει». Αξιοσημείωτο είναι ότι, κανείς από τους συμμετέχοντες στη Συνέλευση δεν υπερασπίστηκε το έργο, έτσι όπως αποφασίστηκε να γίνει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Απεναντίας, όλοι διαπίστωσαν ότι υπάρχουν προβλήματα αισθητικής και λειτουργικότητας, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Εμείς, τεκμηριώσαμε την πρότασή μας και στηρίξαμε τις θέσεις μας, έχοντας ως γνώμονα τον κώδικα δημοσίων έργων, ειδικά το σημείο εκείνο που αναφέρεται στις προσαρμογές του έργου (απάλειψη στεγάστρων στο γάμα της πλατείας και μελέτη για τη σωστή διαχείριση των όμβριων υδάτων). 

Ο Δήμαρχος επέμενε ακόμη, ότι ο Δήμος θα κοκκινίσει, αν δε συνεχιστεί το έργο όπως στη μελέτη,ή έστω με τη μικρή αλλαγή που πρότειναν οι εργολάβοι. Οποιαδήποτε άλλη αλλαγή δηλαδή, η απαλοιφή του γάμα των περγκολών, σήμαινε κατ’ αυτόν τροποποίηση, άρα κοκκίνισμα και ήθελε και τη συμφωνία όλων των εμπλεκομένων (μελετητή, εργολάβου, Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Μεσολογγίου)

Ο μεν Μελετητής, δέχτηκε προσαρμογές εφόσον αυτό το εγκρίνει η Συνέλευση υπό όρους, ο δε Εργολάβος αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συζήτηση για προσαρμογές. 

Με όλα όσα ειπώθηκαν, οι παρόντες διαπίστωσαν τι ακριβώς είχε γίνει με το εν λόγω έργο, από την αρχική του φάση έως σήμερα.

Μετά από παρέλευση σχεδόν πέντε ωρών, η Συνέλευση κατέληξε σε ομόφωνο ψήφισμα, για πραγματοποίηση προσαρμογών στους χώρους πέριξ της πλατείας, τεχνική λύση στα όμβρια και απαλοιφή στεγάστρων στο βορειοδυτικό τμήμα της πλατείας. 

Δύο μέρες μετά, 7 Νοεμβρίου 2014, αντιπροσωπεία από την Συμπολίτευση και την Αντιπολίτευση με επικεφαλής το Δήμαρχο, πραγματοποίησε συνάντηση στην Πάτρα με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή. Στην εν λόγω συνάντηση, τα στελέχη της Αρχής διαβεβαίωσαν το Δήμαρχο και την αντιπροσωπεία, ότι μπορούν να γίνουν προσαρμογές στο έργο, χωρίς ο Δήμος να «κοκκινίσει» και ότι ο εργολάβος, δεν εμπλέκεται στην μελέτη της προσαρμογής.

Συνδημότισσες και Συνδημότες,

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η θέση μας για πραγματοποίηση προσαρμογών στο έργο της αναβάθμισης και ανάπλασης του Κέντρου της πόλης του Θέρμου, επιβεβαιώθηκε με τον πιο επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, και είναι ακριβώς, όλες εκείνες οι απαραίτητες
προσαρμογές, που απ΄ την αρχή είχαμε προτείνει.

Η καθολική αποδοχή της θέσης μας αυτής, τόσο από τη Λαϊκή Συνέλευση, όσο κι απ΄ την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, δημιουργεί πλέον τις προϋποθέσεις για τις αναγκαίες και επιβεβλημένες προσαρμογές στο εν λόγω έργο.

Αντιθέτως, η ταυτότητα αντιλήψεων, η σύμπλευση και συμπόρευση της σημερινής Διοίκησης του Δήμου με την προηγούμενη, για την μη πραγματοποίηση προσαρμογών στο εν λόγω έργο, καταδικάστηκε οριστικά και αμετάκλητα στη συνείδηση των συμπολιτών μας, αφήνοντας πίσω τα αίολα σενάρια, τα αναπάντητα ερωτήματα και τις εύλογες απορίε,ς για τους λόγους που επέβαλαν αυτή τη σύμπνοια.

Με την εμμονή μας, δείξαμε το δρόμο στο Δήμαρχο και τη συμπολίτευση, για το τι είναι νόμιμο και ορθό. Αποδείξαμε, ότι υπάρχει δυνατότητα προσαρμογών στο έργο, χωρίς επιπτώσεις για το Δήμο και τελικά το πετύχαμε. 

Κερδίσαμε όχι εμείς αλλά η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ και η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ της κεντρικής πλατείας του Δήμου μας, προς όφελος όλων των συμπολιτών μας. 

Εμείς δεν αισθανόμαστε περήφανοι για την εικόνα της πλατείας, όπως τελικά θα διαμορφωθεί. 

Όμως παλέψαμε στην λογική: ΤΟ ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ ΒΕΛΤΙΣΤΟΝ.

Δεν είχαμε άλλα περιθώρια, μετά μάλιστα το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο παραμονές του 15-Αύγουστου, για την συνέχιση του έργου. Είχαμε να παλέψουμε με τετελεσμένα γεγονότα, τα οποία είχαν προαποφασιστεί και δρομολογηθεί και από τους δύο Δημάρχους.

Όλοι μαζί την ύστατη στιγμή, πετύχαμε κάτι. Δεν διεκδικούμε δάφνες για την επιτυχία αυτή. Απλά δείξαμε κι ανοίξαμε το δρόμο για εξελίξεις και προσαρμογές στο συγκεκριμένο έργο. 
Σας διαβεβαιώνουμε, ότι από την θέση της αντιπολίτευσης, εμείς θα είμαστε πάντα παρόντες με θέσεις, δράσεις, προτάσεις, αλλά και έλεγχο σε κάθε προσπάθεια & έργο ανάπτυξης του Δήμου μας. 

Αυτό για μας είναι το ζητούμενο. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
Να είστε σίγουροι ότι γι’ αυτό θα παλέψουμε. 

Θέλουμε να είμαστε ωφέλιμοι για τον τόπο μας και όχι αρεστοί.

ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ !!! ΤΟ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ & ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ !!!


Από το Γραφείο Τύπου του συνδυασμού 
ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ για το ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου